tisdag 21 juni 2016

Odla utan jord

Under våren har maken nyfiket fördjupat sig i en speciell gren av sporten Odling. Närmare bestämt i odlingsgrenen "Urbangardening" och hur man kan odla i vätskefyllda behållare. Det finns mängder att läsa på nätet om windowfarming, urbangarden och fönsterodling ifall någon är nyfiken.


Här är en bild på hur en sådan form av odling kan se ut. Behållarna är inte fyllda med jord utan med näringslösning och på det här sättet så går det fint att odla färska kryddor och grönsaker inomhus året runt. Bilden är hämtad från urbangarden.nu där det förövrigt finns en massa spännande att läsa och ta del av.

Så där långt har inte vi/mannen kommit i vårt projekt. Vi gick på den superenkla varianten (eftersom det hela är ett test än så länge) och köpte ett startkit på IKEA. Serien heter kort och gott "Växer".


Lådan har plats för femton plantor och krukorna är gjorda av nät i hård plast. Tråget de står nedsänka i är fyllt med vatten med en svag dos näringslösning. I ena hörnet finns en liten pinne som visar om vi behöver fylla på vätska.


Fröna sattes i små "tussar" (IKEA kallar dem Odlingsmedia) i en djup tallrik och när fröna har grott och de första hjärtbladen kommit fram flyttades de över till sina krukor där de planteras ner i pimpsten.

I det här tråget växer nu fyra olika sorters sallad. Näringslösningen ska hållas undan från solljus och därför är de oanvända krukorna täckta. Om ca fyra veckor ska salladen vara lagom stor för skörd. Det återstår att se om det här är ett bra sätt att odla. Det vore ju härligt att kunna ha färsk sallad året runt i köket. Ett annat stort plus med den här anordningen är ju att den är i stort sett mördarsnigelsäker.

Än så länge vet jag inte vad jag tycker. Själva planteringen var lite meckig. Om det blir en fin skörd kan det vara värt att fortsätta med pysslet, annars får det nog vara för min del. Men det återstår som sagt att se.

2 kommentarer:

  1. Spännande. Jag satte plocksallad efter det gamla hederliga metoden i går.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Låter spännande, hoppas att få höra om det har lyckats bra och värt att pröva. Ha en glad midsommar. Carita

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.