torsdag 31 mars 2016

Blåsippa, rödsippa (?) och backsippa.

Det är något särskilt med vårblommor. De är så söta! Så nätta och skira! Inte alls lika svulstiga och maffiga som de perenna sommarblommorna kan vara. Och efter en lång vinter så är de små blommorna välkomna med sin färgprakt, eller hur? Vi är nog många trädgårdsnördar som jublar och klappar i händerna när de allra första små vårblommorna visar sig. Äntligen startar trädgårdsåret!

Vi har inte så många olika sorters sippor i vår trädgård, men de som finns är så välkomna! Vackra är de också med sina skira kronblad.


Blåsipporna har blommat tappert länge och är på väg att blomma över. Men även om blommorna snart försvinner så är bladverket vackert. Det gör sig så bra mot liljorna som växer intill.


Det här är väl rödsippor? Det var i alla fall det vi fick veta när vi tog över trädgården för över femton år sedan, och när jag googlar på "rödsippa" så är de förskräckligt lika. Rätta mig gärna om det är fel.
Just den här lilla tuvan står undangömt och ska få flytta fram när blomningen är över. Men den verkar trivas bäst när den får stå lite i skuggan, så jag måste välja ny plats med omsorg.


Yes! Favoritsippan framför alla är på väg! Backsippan. Än så länge dröjer det innan de vinröda knopparna öppnar sig, men deras ludna knoppar sträcker sig mer och mer upp ur jorden för varje dag. Jag kan inte sätta fingret exakt på vad det är, men jag tycker så mycket om den! Jag tycker den är så vacker! Det händer ofta att jag bara står och betraktar den.

5 kommentarer:

 1. Så härligt med alla små sippor! Rödsippan har jag aldig sett förut, så söt den är:-)

  SvaraRadera
 2. Jublar, klappar i händerna och... kryper på knä för att se de små sötnosarna bättre. Håller med om att backsipporna är något alldeles extra. Men dina rödsippor är också ljuvliga.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 3. Javisst är det något magiskt med de första vårblommorna, väcker känslor gör de när de först visar sig. Backsipporna är något alldeles extra när de sakta, sakta kryper fram ur sitt vinteride.

  Namnet rödsippa finns nog bara i folkligt tal, det finns ingen motsvarighet med botaniskt namn, den heter Hepatica nobilis precis som blåsippan. Det är alltså en sort av arten blåsippa.

  Blåsippan har i sin naturliga form flera färger på blommorna, även dubbla blommor förekommer. Din planta skulle kunna vara Hepatica nobilis `Rubra plena´ men det finns så mycket odlade former så det är vanskligt att i efterhand namnsätta den.

  Vacker är den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad man får lära sig! Tack för det! Hoppas du får en riktigt fin helg!

   Radera
 4. Underbara sippor!!
  Jag är så glad i mina två små blåsippor som kommit i år. Hoppas att de ska sprida sig ordentligt med tiden!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.