söndag 27 september 2015

Nu har lugnet lagt sig i hönsgårdenVåra tre australorper som vi skaffade i maj fick sällskap av två bruna hybridhönor för ca sex veckor sedan. Allt gick bra så tillvida att inget blodvite uppstod. De nya var charmiga och roliga, men våra australorper gillade dem inte värst...

Det blev problem med äggläggningen. Våra tre vackra australorper gick från att lägga ett ägg var om dagen till att leverera 0-1 ägg om dagen. De nya hönorna la i och för sig ägg, men anledningen till att jag skaffade ytterligare hönor var ju för att jag ville ha FLER ägg om dagen. Jag ville inte ha skitigare hönshus och fler munnar att mätta för samma mängd ägg...


För två-tre veckor sedan bestämde vi oss för att göra oss av med våra hybridhöns. Som tur var behövde de inte flytta så långt, utan min syster och hennes familj förbarmade sig över dem. De behövde bara skaffa ett hönshus... Känns bra att veta var de är och inte mista kontakten med dem helt. Så fort hönshus och gård var på plats packade vi hönornas väskor.

De två bruna flyttade idag och australorperna är därmed återigen ensamma. Förhoppningsvis kommer lugnet att lägga sig, äggläggningen komma i rätt balans och hönsharmoni uppstå.


Här bor de. Eftersom vi har grannar åt två håll och en stor åker nedanför trädgården så vill jag ha koll på mina fjädervänner. Därför bor de inhägnat.
Hönshuset är vinterisolerat och inom kort kommer vi att sätta in en keramik-värmelampa så att huset ska hålla 5-13 grader under vinterhalvåret. Huset byggde vi själva efter egen ritning och det fungerar bra. Nästa hus vi bygger ska dock ha lite annan utformning, men det brådskar inte. Det får helt enkelt vara så här i år.


Från början hade jag luckan åt andra hållet - dvs att det blev en trappa upp till ingången. Det visade sig vara helt onödigt eftersom hönorna hellre stod bredvid trappan och hoppade in än att gå på den sluttande luckan. Dessutom regnade det in i huset när det var dåligt väder.
Lösningen blev alltså att vända på det hela. Nu har de en lucka som öppnas uppåt och spånet inne i huset är därmed mer skyddat från väder och vind.


Huset ser ganska litet ut, men det är gott om plats för tre hönor. Golvytan är 1,5 kvm och längst in finns ett värprede. Jag har fäst upp fodertråget på väggen för att förhindra att smuts ska hamna i maten. Golvet är täckt med kutterspån och halm och på ena långsidan finns ett fönster. Varje kväll ställer jag in vattenbehållaren i huset så att de har tillgång till vatten om de behöver. Själva huset är en byggsats och går att ta i sär.


Hönsgården är 32 kvm stor så de har stor yta att röra sig på. Praktlysing och häggmispel ger sval skugga om hönorna vill och ger härliga platser för sand- och jordbad. Häggmispeln växer så det knakar förresten. Men så får den ju gott om gödning också. Hihi!

Nu får vi alltså se om ordningen återställs hos fam Äggström. Det hoppas jag såklart, för deras ägg är fantastiskt goda!

10 kommentarer:

 1. Så fint de har det. Hönor är minsann känsliga själar som inte finner sig i vad som helst, allra minst att det kommer in nya i gänget som ska konkurrera om bästa redet för av nån anledning ska alla använda samma. I alla fall är det så här. Nya höns ska såklart sättas på plats. De är längst ner i hackordningen.
  Skönt att det löste sig med flytten. Det blir nog bra med hybriderna också när de funnit sig till rätta hos syster.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Mysigt med höns, men det är visst en hel vetenskap. Antar att man lär sig efter vägen. Hopppas ordningen är återställd nu och att det blir fart på äggläggningen!

  SvaraRadera
 3. Hönor är verkligen spännande varelser. Hoppas de återgår till normal ägg-leverans snabbt, så ni får njuta av omeletter och annat smarrigt.
  Ha en ny skön vecka!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Det är inte bara med höns har jag förstått. Dom verkar mysiga och ägg är ju gott:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. De har det fint era höns!
  Vi var och hälsade på både en storproducent och en liten igår. Den lilla äggproducenten har egentligen lamm och vilt på sin agenda. Men också 27 hönor som var så söta. Kan inget om hönsskötsel och blev därför jättesugen på att ta hem några. Särskilt när jag fick höra att de håller undan mördarsniglarna!! =)
  Nåja, vi nöjer oss med att ha hittat något lokalt ställe att köpa de finaste äggen!
  Håller tummarna för att livet och äggproduktionen återgår till det normala för familjen Äggström.

  SvaraRadera
 6. Vad roligt med höns. Och de är ju verkligen personligheter. Hoppas de "gamla" hönsen nu värper som förut, när inte "nykomlingarna" kom och ställde till oreda, / Britt

  SvaraRadera
 7. Himmel vad mysigt med höns, jag vill också ha!!! Men det verkar ganska svårt...hmmm... bäst jag väntar lite :)
  /Katarina

  SvaraRadera
 8. Dom ser ut att ha ett gott liv, dina höns.Hoppas dom återgår till sin normala värpning när dom blev av med ´inkräktarna´ . Höns låter så rofyllda med sitt kacklande. Ha en fin vecka. Carita

  SvaraRadera
 9. Så roligt att läsa om hönsen och hur de har det.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 10. Tack för att du delar med dig! Lyckligare höns finns nog inte. Kram fina du! /Cat

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.