söndag 7 juni 2015

En promenad längs stora dammen

Kring vår största damm löper en lång upphöjd rabatt. Idag tänkte jag visa hur det ser ut där om man kommer uppifrån huset, går genom pergolan och sedan följer sargen så att man tillslut har vänt sig 90 grader och därmed ser hela promenadvägen.Att dammen och rabatten blev konstruerad på det här sättet beror på:
1) Att vi rev ett gammalt uthus och istället för att köra bort allt rivmaterial så...
2) ... använde vi det som "kant" på den nedre delen av dammen. Eftersom vår tomt sluttar så fick vi ta till den metoden för att få allt i våg.
3) Sargen av trä kom till eftersom vi behövde avsluta dammkanten på ett snyggt sätt. Och så blev det en låååång bänk av det hela så att man när som helst kan slå sig ner.
4) Vips! så blev det en pergola av bara farten. Den är gjord av takreglar från det gamla uthuset samt slipers.


 
Eftersom rabatten är uppbyggd av rasmassor så är jorden väldigt mager. Vi fick alltså anpassa växtvalet efter förutsättningarna. Här växer mängder med olika s k stenpartiväxter men även hostor, darrgräs och smultron. Vid varje stolpe växer en klätterväxt - kaprifol, klematis och murgröna.Irisen är hårt angripen av mördarsniglar. Än så länge har hostorna fått vara i fred, men det dröjer nog inte så länge innan de får tuggmärken de också. Jäkla sniglar. Jag stör ut snigelgift, men bara på den här sidan av nätet. Vill ju inte riskera att sköldpaddorna får i sig något de inte bör.Lite längre ner i pergolan ser det ut så här om man tittar ut över rabatten. Här växer en kaprifol, darrgräs, smultron, strandtrift, låga barrbuskar, backsippor och flera marktäckare. Jorden är riktigt dålig, men växterna verkar trivas bra ändå för det växer som tusan.När pergolan tar slut svänger sargen. Där står en bok som gör hela den här delen av trädgården skuggig. Här är sargen 70-80 cm hög och om någon månad kommer revor av smultron att hänga ner över kanten.


 
Nu kommer vi inte längre ner. Till höger om bilden finns boken och till vänster om bilden finns de stora reningstunnorna till dammens pumpsystem (inte så kul att se på bild).
Den stora trädgrenen som sticker upp mitt i bild är en del av en trädstam. Den ligger längs dammens stenkant och är värd till mängder av solitärbin och andra insekter.
 
Ja, det var den sidan av pergolan samt dammens rejäla rabatt. Hur det ser ut på pergolans motsatta sida tar vi någon annan dag.

5 kommentarer:

 1. Så himla snyggt! Jag vill också ha en damm... Och sköldpaddor. Och HÖNS! Härlig inspiration här hos dig!

  SvaraRadera
 2. Så jättesnyggt! Gillar skarpt när man kan återanvända saker också, och det har ni gjort på ett väldigt fint sätt!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 3. Så skönt att återbruka istället för att böka med bortforsling! Glupska spanjorer är verkligen glädjedödare. Hoppas de låter bli blomknopparna.

  SvaraRadera
 4. Väldigt fint. Bra att kunna se vad överblivet kan bli till. Det lyckades verkligen bra. / Britt

  SvaraRadera
 5. Damm? Du har en helt underbart vacker sjö i din trädgård, så otroligt vackert! Och att använda istället för att slänga det är också så bra och så fint det blivit!
  Agneta kram

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.