söndag 19 april 2015

En perfekt trädgårdshelg!

Vilken underbar trädgårdshelg det har varit! Både sol och blå himmel har visat sig från sin bästa sida. Visserligen blåste det lite igår, men med en extra tröja på så gick det fint att vända komposten, klippa gräset och sätta om jordärtskockorna.

Idag började dagen fantastiskt bra. Vad annat kan den göra med en stund i växthuset tillsammans med den nyinköpta frukost-tekoppen från Indiska? Jisses, jag älskar den! Den är som en extra sol och solar kan man inte få för många av hävdar jag.

 
Med en extra sol i växthuset till frukost så är det ju inte så konstigt att man blir lite lyckligt filosofisk. Med ett leende på läpparna har jag satt sättlök i en av pallkragarna idag och när jag var färdig visade jag äldsta dottern:
"Kolla!" sa jag. "Ser du hur fantastiskt det här är? Ser du hur jorden liksom lovar någonting? Här under allt det bruna, jordiga så ligger det presenter. Presenter som kommer bli mat."
Det blev en rätt så lång tystnad. Dottern tittade på mig. Eller tja, stirrade.
"Det där var såååå Ernst-igt." sa hon, skakade på huvudet och gick.
Tja, nu råkar jag gilla Ernst, så kommentaren kändes inte så illa. Jag och Ernst - filosoferna med jord under naglarna.


Samma dotter satt lite senare och pillade med resterna från fjolårets gräs. Hon drog av skal efter skal tills hon var nöjd. Hon log:
"Så mamma. Nu har du din egen trollstav. Jag lägger den i nätskålen."
Perfekt. Nu vet jag var jag kan lägga alla mina trollstavar.
Våren rullar framåt. Knoppar sväller och det ploppar upp mer och mer spännande saker i rabatterna. Vissa saker minns jag inte vad det är, men jag låter dem vara och hoppas att minnet återvänder.
I minsta dammen blommar kabbelekan och det är minsann ett härligt vårtecken. Jag gillar gula toner i trädgården. De påminner mig om solar - ju fler solar desto bättre som sagt - och kabbelekan lyser verkligen upp den svarta vattenytan.Det här är en väldigt lyckad slump. Blåsipporna har spridit sig in bland pionens röda skott. Sipporna blir fler och fler för varje år, så de verkar gilla trängseln. När sipporna väl har blommat över och blir tråkiga att titta på så skjuter pionen i höjden och täcker de vissna blommorna. Perfekt tajming.

 
 
Annars har vi byggt vidare på hönshuset. Det går lite långsamt framåt. Men nu är det sannerligen inte långt kvar tills Agda och co kan flytta in. Jag ser så mycket fram emot det! Ett separat inlägg kommer kring hönshusbygget så fort det är klart.
 
Ha det fint där ute!

5 kommentarer:

 1. Våren kan göra en litet kollrig. / Britt

  SvaraRadera
 2. Härligt med barn! Då får man höra ett och annat. Älskar också kabbeleka, men våra har inte börjat blomma ännu. Ha en skön vårvecka/ Titti

  SvaraRadera
 3. Underbara dottern! Vilka härliga kommentarer, men oavsett om hon vill det eller inte så tror jag allt att hon håller på att bli impregnerad med trädgårdskärlek och odlarglädje. Ypperligt att ha ett spö också när du mumlar de magiska gröna formlerna. : )
  Här finns ingen dotter hemma, men jag visar glatt mannen mina svarta ytor med löften under jorden, för att inte tala om igår när ett 5 cm litet ramslökblad tittat upp på ett nysått ställe. Mannen tittade konstigt och hade ingen kommentar till denna stora händelse.
  Snyggt med pion och blåsippa. Heja naturen!
  Ha det så bra i veckan
  Anette

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga kommentarer från dottern! Visst vore det härligt med en trollstav i trädgården!
  Fina solkopp!
  Ha en trevlig ny vecka!

  SvaraRadera
 5. Nej solar kan man verkligen inte få för många av. Och din dotter hade ju rätt, Ernstigt var det... Fast jag gillar också Ernst, så det var bara positivt menat! :-)
  Fin och oväntad kombo med blåsippa och pionskott. Vackert!
  Ha en riktigt skön aprilvecka!
  Eva

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.