torsdag 1 maj 2014

Yngsta dotterns hörna

I en hörna av trädgården har vår yngsta dottern en alldeles egen vrå. Där är det hon som är chef för växterna och bestämmer helt själv vad hon vill ha. I år är R drygt tretton år så hon är rätt så noga med färgscheman och att växterna passar ihop.

Kojan är väldigt enkel. Golvet av trätrall är något upphöjt och under ligger en gammal presenning för att hindra ogräs från att komma upp mellan springorna. Golvet är drygt två meter långt för att hon ska ha plats för en ordentlig madrass och kuddar. (Jo, hon är ju bekväm av sig och vill kunna sträcka ut sig ordentligt.) Runt golvet har vi stuckit ner fläder och schersmingrenar samt fäst ihop dem i toppen så att hela kojan får ett välvt tak. På dessa pinnar ska det växa upp luktärter. Pastellfärgade luktärter ska det vara. Jo, det är beställt så... De har inte kommit i jorden än, men står för fullt och växer till sig i växthuset.

 
Kojan står inbäddad vid en stor vit syrén, en oxelhäck samt en stor pil. Framför och bredvid har hon anlagt två rabatter. (Tja... grävandet har jag i och för sig gjort.)

 
 
Rabatterna ska gå i vitt-rosa-lila i år och förutom luktärter finns det prästkragar, vitlysning, rosa daglilja, lila lilja, näva, alunrot, akleja samt ett par växter som jag inte har någon aning om vad de heter.

Lite gult får vara med. R älskar penséer och är helt magiskt duktig på att ta hand om dem.
Ett år lyckades hon få en planta att växa och blomma ända in i november! Ni skulle ha sett den. Den var enorm!
 

Jättefint är det! Och om rabatterna inte räcker till gräver vi bort mer gräs. Klart tjejen ska ha rabatter!

7 kommentarer:

 1. Åh, hvilket sted hun der har skabt sig- tænk at ligge dér mellem duftende lathyrus !
  Så smukke farver - jamen , det er så dejligt at dele have glæden :)

  SvaraRadera
 2. Givetvis! Jag skulle också gjort allt för att hennes intresse ska hålla i sig. Så jätteroligt att ha en gemensam hobby. Lycka till båda!

  SvaraRadera
 3. Jag minns när jag var tretton år! Det var viktigt med en mysig vrå och det var då man började SE hur det såg ut! Det var väl faktiskt i den åldern någonstans som det blev viktigt med komposition och jag började se min omgivning med andra ögon. Din trettonåring får en riktig guldhörna där med sina valda växter och en fredad hörna!
  Fortsatt trevlig helg!
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig hörna! Ja, rabatter har en förmåga att vara för små hur man än gör dem. Krymper de i regntvätten?

  SvaraRadera
 5. Underbart att ha barn som gillar trädgård. Vår dotter hade egen rabatt när hon var yngre men nu är hon snart 20 år och har andra intressen.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Så roligt att ha en dotter som är intresserad av trädgård och skapande av en egen liten hörna - har bara haft söner som stönat när dom varit tvungna att hjälpa till att gräva i trädgården. Kan också tänka mig att ligga på en madrass i under ett luktärtstak - kommer det att bli jättesnyggt !
  Ha det så gott !
  Kram/isa

  SvaraRadera
 7. Klart hon ska! Kul när barnen är intresserade. Min dotter har haft en egen hörna här också. Nu sköter hon gräset och pallkragarna med grönsaker :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.