Sköldpaddorna

Vi har vattensköldpaddor i vår stora damm - tre olika arter:
- Rödörade vattensköldpaddor
- Gulörad vattensköldpadda
- Reevessköldpaddor (kärrsköldpaddor)

Hur det kom sig att de flyttade hit? Jo, det är helt enkelt den barmhärtiga samariten i maken som har agerat. Sköldpaddorna hade inget hem och flera av dem fanns som bortskänkes-annonser på Blocket.

Jag gillade dem direkt. Otroligt charmiga djur. Redan första gången jag träffade dem kände jag att vi gillade samma saker: chilla i solen och äta. Ja, man kan lugnt säga att vi fann varandra över gränsen djur-människa.
De är roligt sällskap och det är lätt att tiden bara försvinner när man sitter bredvid vattnet och tittar på dem.

Rödörad vattensköldpadda

Deras naturliga miljö
Vattensköldpaddor av den här typen lever i sötvatten. Dess naturliga miljö är kärr, dammar och sjöar i framförallt östra och mellersta delen av USA. Alla vattensköldpaddor har simfötter och mår bäst när de har stor yta att röra sig på. De allra flesta vattensköldpaddor söker sig ofta upp på stenar och trädstammar för att sola sig. Då sträcker de på sig så att varje hudveck slätar ut sig. Detta gör de för att huden ska torka. Detta i sin tur motverkar svampangrepp och gör det svårt för parasiter att få fäste. Väljer man att ha vattensköldpaddor så måste man alltså se till att efterlikna deras naturliga miljö så mycket som möjligt för att djuren ska må bra. Dammen ska vara stor och det ska finnas flera ställen för dem att sola på.

Vår stora damm
Vi har en damm på ca 28 000 liter vatten och sommartid pumpar vi runt vattnet med en rejäl pump med filter avsedd för vattenmängden. Vi har anlagt dammen så att den har en strand vid ena sidan. I andra änden är dammen djup och på det djupaste stället är det ca 90 cm. Stenar täcker dammkanterna. Tja, så gott det går i alla fall. Sköldpaddorna har en tendens att dra ner sten när de försöker få fäste mot kanten. Dammduken är därför blottad på ett flertal ställen. Inte så snyggt. Tanken är att göra planteringsfickor av juteväv och dölja kanterna. Men det är ett projekt som ännu inte är färdigt.
I dammen finns växter - mest näckros och vatteniris. Vi har försökt plantera in både vattenpest och andmat för att syresätta vattnet mer, men det verkar vara godis för djurlivet. På bara ett par dagar så är växterna utrotade.
Förutom våra sju sköldpaddor har vi flera olika fiskarter i dammen - två olika sorters koi, guldfisk, silverid och ruda. Och grodor, salamandrar, vattensniglar, iglar, skräddare och en hel del andra småkryp som jag inte har någon aning om vad de heter.

Inhägnad och rymningsförsök
Först trodde vi att ett lågt staket av sorten Rabattstaket från Jula skulle räcka. Det gjorde det inte. Det visade sig att det skulle krävas ett meterhögt staket med stadiga stolpar för att hålla sköldpaddorna inne. Ju mer hemma de började känna sig, desto mer nyfikna på omvärlden blev de. Flera gånger hittade vi en av våra sköldpaddor på promenad i grannens trädgård efter att de hade trotsat våra inhängnadsförsök och klämt sig genom staketrutorna.
Vid ett tillfälle försvann en av sköldpaddorna. Efter några dagar började vi lämna ut lappar till grannarna med förhoppning att någon skulle höra av sig. Långt senare, säkert två månader efteråt, hittade maken den saknade vid grannens naturdamm. Hon var såååå välkommen tillbaka!

När de vill lägga ägg gräver de en grop på någon undanskymd plats. Sedan lägger de sig och väntar. Och väntar. Och väntar. Just den här gången (på bilderna nedanför) så var det falskt alarm. Det blev aldrig några ägg lagda, men halva dagen gick åt att försöka.


Mat
Vi matar våra sköldpaddor med vanligt foder för dammfisk. Men de får också färsk lax och räkor emellanåt. Det gillar de verkligen. :-) När de får sån exklusiv föda så handmatar vi dem med hjälp av japanska ätpinnar. Det gäller att akta fingrarna. Man vill INTE bli biten.
Sköldpaddor äter när vattentemperaturen är 10 grader eller mer. Men man behöver inte vara orolig för att det ska vara för kallt när man matar dem. Sköldpaddor är smarta djur och äter när de själva känner att de behöver det. Man behöver inte heller vara orolig för att svälta dem genom att missa att mata dem. De hittar mat i sin omgivning på egen hand om de behöver - grodägg, yngel, smådjur och växtdelar.


Vinterhalvåret
Vattensköldpaddor går i dvala över vinterhalvåret. Har de bott utomhus hela sommaren så kan det vara lämpligt att fundera över om de ska övervintra i ett akvarium eller om de ska stanna kvar i dammen. Det senare beror helt på hur stor och djup dammen är. Dammen får inte bottenfrysa och det ska finnas en liten pump som förhindrar att vattenytan täcks av is. Det måste finnas möjlighet för sumpgaserna att stiga upp. Stängs gaserna in under istäcket är det stor risk att djurlivet i dammen dör.
Vi låter våra sköldpaddor dvala utomhus. Vi bor i Skåne och våra vintrar brukar vara relativt milda. Det finns många exempel på platser där sköldpaddor lever ute året om och där mår de alldeles utmärkt.
Någon gång i början av november försvinner de ner i djupet. Sen ser vi inte till dem på flera månader. Inte förrän i april dyker de upp. De vaknar till när dagarna blir ljusare och solen börjar värma upp vattenytan.
Våren kommer och sköldpaddorna tittar fram

Plötsligt kommer dagen då de kikar upp över vattenytan för första gången efter en lång tids dvala. De är så välkomna! De vill inte ha något att äta och de simmar långsamt. Man skulle väl kunna säga att de gör som jag när väckarklockan ringer på morgonen - blinkar motsträvigt och stapplar långsamt.
Allt eftersom veckorna går blir de mer och mer rörliga. De vill inte bli matade riktigt än. De väntar bara på solen och värmen. Så fort den värmande solen kommer så kommer de att lägga sig på stenarna och mysa, gapa stort efter lax och plöja sig fram mellan näckrosbladen.Vårt första år med sköldpaddor
Aldrig hade jag väl kunnat tro att jag skulle falla pladask för urtidsdjuren som flyttade in i vår damm. Men det gjorde jag. De är charmiga, trevliga, lugna och rofyllda. Dessutom är de soldyrkare, precis som jag. Det har varit lätt att mata dem och hålla dem nöjda.

Vill du se en liten film på en av våra rödörade sköldpaddor när hon simmar så kan du titta här:


 

 Vill du se en liten film på när en av våra rödörade sköldpaddor gräver för att lägga ägg så kan du titta här:

2 kommentarer:

  1. Hej. Jättekul att läsa om sköldpaddorna och att de har det så bra i er damm.

    SvaraRadera
  2. Jag ÄLSKAR dessa djur!!! Hade en som barn som tyvärr mor och far sålde. jag har drömt i många år att skaffa mig en liten gård där jag kan bygga en sån fina damm som du har, så jag kan ha mina fiskar och sköldpaddor i. Bli fylld av glädje när jag läser det som du skriver om dina små hjärtan och få se bilder och film klippen på dem <3
    Trevlig vår på er och klappa dem små liven från mig :)

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.