torsdag 25 maj 2017

Rengöring av dammen

I helgen som gick tog vi tag i något som har hängt över oss länge - storrengöring av dammen. Sköldpaddorna är underbart sällskap, men de smutsar ner rätt så mycket och trots stort maskineri av flertal filter och uv-ljus så hade vattnet blivit grumligt.

Innan: grumligt vatten.

Jag vet inte exakt hur många liter vår damm rymmer (vi får olika siffror varje gång vi mäter), men någonstans mellan 35 000-55 000 liter hamnar vi på. Dammen är åtta meter lång, sex meter bred och ca 90 cm djup på det djupaste stället. Sidorna är ömsom sluttande och ömsom terrasserade.

När man har djur i dammen är det inte helt enkelt att bara byta vatten. De klarar inte kloret i vanligt kranvatten och helst ska vattentemperaturen inte skilja sig alltför mycket. Dessutom handlar det om mikroorganismer och bakterieflora. För några dagar sedan ställde vi därför upp en vanlig barnpool och med hjälp av en länspump fick vi över några tusen liter vatten från dammen dit.
Nästa moment var att flytta över djuren, vilket var betydligt lättare sagt än gjort. Vi lät vattnet pumpa ut på åkern (den ligger i träda) bakom dammen och kasade runt i slafset och fångade djur. Det tog ett tag, men till sist var alla djur flyttade. Sju sköldpaddor och 73 fiskar.

Inte helt nöjda med sin tillfälliga plats, men allt gick bra.

Helt tomt och rengöringen är i full gång.

Dammen spolades och borstades ren och till slut bedömde vi den som så pass ren att det var läge att börja fylla på igen. Vattenslagen var på i två dagar medan vi satt på trädäcket och försökte skynda på vattenflödet.

Väntan... väntan... väntan... Det tar en stund att fylla på dammen.
När dammen slutligen var full så fick det stå i ett dygn. Avslutningsvis pumpade vi över vattnet från poolen där djuren tillfället fanns för att få i rätt bakterieflora i dammvattnet.

Nu är allt som vanligt igen. Eller tja förresten, allt är bättre än vanligt. Nu ser vi fiskarna och sköldpaddorna när de rör sig, vilket är jättetrevligt!

2 kommentarer:

  1. Owao vilket jobb! Ser framför mig hur ni jagar djur. Var det rätt antal sköldpaddor? Min granne som jag ibland har som hundvakt har Huddinge Koi. Även där har det pågått renovering av damm. Galet många fiskar som flyttas. Tror att Olle är äldst med sina 30 år på nacken. Åker ni mot Stockholm någon gång så kom och hälsa på!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Oj vilket mastodontarbete ni lagt ner. Men någon gång måste det väl göras. Vi har bara några mindre vattenkar och bara det kan vara besvärligt att hålla rent. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.