torsdag 9 juni 2016

Äggläggningsförberedelser

Så här års, efter den långa vinterdvalan, vill sköldpaddorna gärna lägga ägg oavsett om de är befruktade eller inte.

I en veckas tid har en av våra sköldpaddor vankat runt och krafsat lite ofokuserat med bakbenen då och då. Beteendet har blivit mer och mer intensivt under de senaste två dagarna och idag var det dags - att välja plats och sedan börja gräva en grop där äggläggningen ska ske.

Den här sköldpaddan har inga befruktade ägg, men hon gör jobbet grundligt ändå. Med sina bakben gräver hon bort sanden så att hela bakkroppen tillslut kommer ner. Först då, när halva sköldpaddan är nergrävd, så läggs äggen. Det tar flera timmar innan hon är nöjd.

På den här lilla filmen kan ni se hur hon jobbar.


Hade äggen varit befruktade så skulle vi teoretiskt sett kunna få sköldpaddsbebisar. Men eftersom det krävs 90 dagar med kontinuerligt minst 25 grader så finns det ingen chans att det skulle gå. Vill man ha småsköldisar så måste man alltså ta in dem och kläcka dem inomhus.

Ibland inser jag hur privilegierade vi är - att faktiskt kunna se en sköldpadda förbereda äggläggning i vår trädgård! Det är faktiskt ganska coolt!

1 kommentar:

  1. Trevligt att få följa detta "skådespel" på så nära håll! Håller tummarna för att det blir varmt nu då, så kanske det kan bli bebisar hos er, i alla fall.
    Kram Eva

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.