torsdag 12 maj 2016

Superflow Techno Pro 20000 och andra attiraljer

Vattnet i den stora dammen är visserligen helt ok, men hur roligt är det när vattnet är grönt? Det vimlar av fisk, sköldpaddor och andra djur, men de är svåra att se.

Vi tröttnade på det gröna vattnet och började se oss om efter en ny pump och ett system som supereffektivt skulle få vattnet att klarna. Valet föll på den kraftiga pumpen Superflow techno Pro 20000. Med den skulle vi kunna pumpa vattnet sex meter upp i luften om vi plötsligt skulle vilja. Fast nä... det bryr vi oss nog inte om.


I shoppingvagnen hamnade även Multi Cyclon Förfilter och AquaForte Budgetflex 75w (se nedan). Den senare av dem är en UV-ljus anordning vilket ska döda algerna i vattnet. Dessa monterades på baksidan av altanväggen. Behändigt nära komposten. Så när behållarna ska tömmas så kan det näringsrika vattnet strömma rakt ner i kompostbehållarna.


Befintligt sedan tidigare har vi även ett grovt partikelfilter och beadfilter för 200 liter kaldenes. (Var snälla och fråga inte ett skvatt om detta. Det här är makens domäner... I mina ögon ser det ut som två stora vita tunnor som är fulla av något som liknar pastahjul.)
Vi hoppas nu att alla dessa attiraljer ska få dammvattnet klart och fint.

Den gamla pumpen plockades ur och kommer att användas i vår andra, något mindre damm.


Medan maken var den som pysslade med allt det här nöjde jag mig med att vara hantlangare och fotograf. Ärligt talat tittade jag nog mer på "utsikten" än på slangarna och kopplingarna... Trädäcket är förövrigt en himla trevlig plats. Särskilt när kvällssolen mjukar upp alla konturer i trädgården.


3 kommentarer:

 1. Jag blev också imponerad av trädäcket. Så mysigt det ser ut. Men en damm med fiskar och sköldpaddor dessutom låter hur fint som helst. Hoppas det blir bättre siktdjup med den här. / Britt

  SvaraRadera
 2. Vi har haft damm i 30 år nu, och vi har lärt oss med tiden att man måste ha en bra pump med reningsverk. UV-lampan gjorde stor skillnad när vi skaffade den. Nu har vi äntligen klart vatten, det blir ju lite roligare när man ser fiskarna(och sköldpaddorna) Det ser väldigt mysigt ut runt dammen hos er! Ha en skön helg!
  Titti

  SvaraRadera
 3. Vi har gett bort våra fiskar och när vi lade ner pumpen i våras så var den av nån anledning helt trasig! Så nu funderar vi på vad vi ska köpa för pumpar...

  //Veronica

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag blir superglad! Det är så roligt att läsa vad du tycker och tänker.